Opinió i actualitat

Regenerar

Un article d'opinió arran d'un reportatge sobre la regeneració agrícola i ramadera d'una finca a Murcia

24 juny 202224 juny 2022 [105 Kb]

Homenatge a José Martí Gómez

Periodista y cronista, recentment mort. Sempre interessat en temes que ens afecten a tots. Dirigia el web La Lamentable, i en ella vam publicar diversos articles sobre Extensió, i el document La vaca, el pagès que tenim en el web (accés des de la dreta del mateix).

El vídeo es pot posar a l'ordinador i verure'l, és un acudit sobre la vaca, el pardalet i la guineu, curt i recomanable

Martí GómezMartí Gómez [1.396 Kb]

Sistemes productius, alimentació humana

En aquest document podeu trobar l'enllaç i un resum de la lectura de l'article d'Augusto Gómez Cabrera, Ganadería y desarrollo territorial publicado en el Anuario que publica la Fundación de Estudios Rurales, on s'aprofundeix en els problemes dels sistemes de producció ramadera, el medi ambient, l'alimentació humana, el benestar animal, i quants conceptes ens interpel·len.

El que hem après de Van Soest

El passat mes d'abril va morir Peter Van Soest, el científic de la fibra en remugants, el gran ecologista i gran investigador, alhora que excel·lent comunicador i autèntic polemista.

En el document adjunt, on es pot trobar la necrològica de la Universitat de Cornell, fem un repàs d’allò que d’ell hem après i sovint oblidem.

El temps de la pandèmia no ens deixa veure més enllà del dia a dia

Turisme i... Agricultura

Article dedicat als companys menorquins i visitants interessats en el tema. Objectiu: participar en crear una opinió 

Racionament i dejeccions

Per tal d'animar a emprar el sistema INRA, en la nova versió (INRA, 2018), anirem ressaltant alguns aspectes que creiem primordials. I comencem per un tema polèmic, les dejeccions i la contaminació, que el sistema INRA incorpora en la formulació de racions: Aquest es el primer article (La producció de llet i el medi ambient. Antoni Seguí Parpal) d'una sèrie que dedicarem al bon ús de la formulació de racions.

INRA i nosaltres

Article crònica sobre el racionament de vaques de llet amb el sistema INRA. És un article previ a les noves aplicacions informàtiques que s'aniran incorporant arran de l'INRA-2018

Covid-19 i opinió

Interessant article sobre el poder i el saber, reflexions necessàries per aquells que ho creuen saber tot 

https://www.danielinnerarity.es/opini%C3%B3n-preblog-2017/saber-y-poder/

 

Covid-19 entrevista

Martin Blachier, 35 años, epidiemòleg, parla sobre el rebrot del virus. Jove, i a una pregunta diu: no sabem res. Doblement interessant. Ho diu en plural, segurament algú dirà que no té raó...

 

 

Virus 5

Entrevista al dr Laporte, enllaç. Comentari Antoni Seguí Parpal

Virus 5Virus 5 [333 Kb]

Opinió Covid-19 i sector lleter

Reduir la producció de llet, comentaris i article a PLM

COVID-19 i lletCOVID-19 i llet [327 Kb]

Virus 3

Article EL VIRUS Y EL MUNDO DE MAÑANA  de Byung-Chul Han al País. Què és tancar una frontera? què significa avui soberanisme? què és el big data? i les mascaretes són necessàries?

No el deixeu de llegir

Virus 4

Article a La Vanguardia de X. Marcet. Gestión por ocurrencias. En època de crisi amb què han de pensar els empresaris? amb la gent, amb la tresoreria, amb els clients. Quina diferència hi ha entre un expert i un savi? per a què un o altre? en èpoques de crisis, què fa falta?

https://www.lavanguardia.com/edicion-impresa/20200418/48598038970/gestion-por-ocurrencias.html?utm_term=botones_sociales&utm_source=email&utm_medium=social

Virus 4Virus 4 [161 Kb]

Virus

Article de Miguel Pita (genetista) al diari EL PAÍS, que em sembla d’interès, ja que resumeix molt bé tot sobre el virus i la gent.  https://elpais.com/elpais/2020/03/17/opinion/1584460548_444592.html?rel=lom

També l’he posat en PDF

 

Virus 2

D'on ve el virus? Article al País, de Jared Diamond (autor de Armas, gérmenes y acero, entre d'altres). Nathan Wolfe es viroleg i fundador de Metabiota.

Agricultura i Turisme

Article al diari Menorca, 3.12.2018, dedicat a Joan Bustamante, sobre agricultura i turisme.

Agricultura i Agronomia

Article dedicat a Joan Bustamante Pascual que el dia 3 de desembre de 2018 es jubila

Sector en crisi

Article d'opinió sobre la crisi en el sector lleter a causa de la baixada del preu de la llet. Autor: Antoni Seguí Parpal. Febrer 2016.

Ajudes al sector lleter

Opinió sobre els llindars de rendibilitat i l'administració pública

La frase del dia especial

Sobre Extensió Agrària

Artícle a Agro Negocios sobre Extensió Agrària: REINVENTAR EXTENSIÓN AGRARIA. JOAQUÍN OLONA BLASCO

Una jornada particular a Menorca

Primer document sobre dues visites dels alumnes de Sa Granja. Jornada a Sa Granja.